Obdobie prechodu, tzv. menopauza je vlastne obdobím medzi plodným vekom ženy a obdobím ukončenia hormonálnej funkcie vaječníkov, straty menštruácie a schopnosti otehotnieť.

Toto obdobie charakterizujú viaceré typické klinické príznaky, ale častokrát aj netypické, ktorým ženy nepripisujú vôbec žiadny význam v kombinácii s menopauzou.V praxi sa častokrát stretávam s podobnými prípadmi a  tiež s tzv.“ návratnou menopauzou“, keď už menštruácia niekoľko mesiacov či rokov neprichádza a potom, následkom určitých ochorení,častokrát psychosomatických problémov, silného stresu či šoku,  sa vrátia menopauzálne symptómy. Žena si myslí, že už je dávno po prechode a odrazu cíti návaly, potenie, plynatosť, zmeny nálad, precitlivelosť a iné.

Medzi typické príznaky klimaktéria  patria:

Fyziologické prejavy: návaly horúčosti, potenie, narušený spánok, závrate, zápchy, pocit suchosti, oslabené trávenie, plynatosť, nástup inkontinencie, bolestivé rodidlá, búšenie srdca, silné alebo časté bolesti hlavy, páchnuce potenie

Psychosomatické prejavy: podráždenosť, zmeny nálady, nervozita, zvýšená unaviteľnosť, nespavosť

Medzi menej časté prejavy, ktorým sa väčšinou nepripisuje príčina menopauzy sú : bolestivé kosti, kĺby, svaly pretrvávajúce roky, hypertenzia, zábudlivosť, bolesti kostrče, krížov a celej panvy, zosuv maternice, zvieravý pocit v oblasti srdca a hrdla, nepokojné končatiny, pocit ťažkých nôh, bolestivé vaječníky, pocit prázdnoty v žalúdku, meteorizmus, pocit chvenia, strachy, nočné úzkosti, citlivosť na hluk, venostáza, hemoroidy, ranné hnačky, cystitídy.

Aj keď mojím mottom je častokrát – potreba prevencie – v tomto prípade to viac menej nestačí a terapia-liečba začína nástupom príznakov. Aj keď menopauza sa pripisuje veku okolo 50, v praxi mám mnoho prípadov, kedy začína už okolo 40tky, a nesúvisí len s vynechávaním menštruácie, len práve z nevedomosti si ženy neuvedomujú jej nástup, a pri vyššie uvedených symptómoch vyhľadávajú symptomatickú pomoc, často bez zacielenia príčiny a zlepšenia stavu.

Preto, ak máte pocit, že by ste s podobnými problémami mohli mať pocit, neváhajte ma kontaktovať.

Pomoc je naozaj jednoduchá, cielená, komplexná, bez kontraindikácií a nežiadúcich účinkov.

:)))