Krátkozrakosť, ďalekozrakosť, rozostrené videnie, suché oči, zvýšený očný tlak, šedý či zelený zákal, alebo nepríjemné svrbenie očí- toto je len zopár veľmi častých problémov, ktoré vedia znepríjemniť náš život a bežné aktivity v ňom.

Z pohľadu západnej medicíny sa ide v takýchto prípadoch k očnému lekárovi alebo neurológovi.

Z pohľadu naturopatie, energetickej, informačnej a celostnej medicíny vnímame orgán zraku oveľa komplexnejšie.

Oči sú vývodom pečene, ale z diagnostického hľadiska odrážajú stav všetkých vnútorných orgánov, a teda aj mysle a ducha.

Pečeň – riadi komplexnosť oka hlavne čo sa týka jeho výživy a prekrvenia, oba orgány sú závislé na kvalite krvi, pečeň pomáha ostrosti videnia a jasného rozpoznávania farieb, tiež jeho zvlhčovania.

Obličky – výživa a zvlhčenie oka, rovnováha jin a jang energií

Slezina -ovplyvňuje viečka a svaly oka, ktoré riadia ich otvárania a zatváranie, vďaka čomu je oko chránené.

Srdce – pomáha pečeni vyživovať oči krvou. Navyše im dáva „iskru“ , ktorá znamená, že myseľ aj duša sú v harmónii a človeku je dovolené žiť v radosti a napĺňaní svojich cieľov či snov.

Silné svrbenie očí a ich suchosť, krvou podliate oči a pridružené symptómy ako bolesti očí a hlavy, červená tvár, závrate, ušné šelesty, podráždenosť, impulzívnosť, smäd, zápcha, tmavý moč…… je tiež primárne spojené s pečeňou, jej nedostatočná krv, oslabené obličky či energia plúc.

V podstate sa takmer všetky, aj tie závažné ( šedý a zelený zákal, ktoré môžu spôsobiť slepotu a majú veľmi podobné príčiny vzniku) týkajú rôznej nerovnováhy alebo deficitu energie na úrovni pečene, obličiek, sleziny, pľúc či srdca. Takže ich vzájomná prepojenosť , závislosť a energetická sila je dôležitá pri ich posilnení a liečbe.

Našťastie máme možnosti a vedomosti, ako pomôcť a dostať náš zrak postupnými krokmi do normálneho a uspokojivého stavu :))